Katrina-tiimin uusin vahvistus Marcus Rautiainen: ”Paras työpaikka, mitä minulla on ollut”

Katrina-tiimin uusin vahvistus Marcus Rautiainen aloitti työskentelyn Vitec Katrinalla Sales Specialist -tehtävässä huhtikuun 2023 alussa. Tässä artikkelissa Marcus kertoo fiiliksiä ja ajatuksia alkutaipaleeltaan.

Vitec Katrinalla huhtikuun alussa aloittanut Marcus Rautiainen on monta toimialaa lähietäisyydeltä nähnyt IT-alan ja myynnin ammattilainen. Marcuksen ensimmäinen työpaikka lukion jälkeen löytyi kuntokeskuksesta, ja työskentely asiakaspalvelussa kirkasti sen, että tulevaisuuden ammatin tulisi sisältää asiakaspalvelua, ihmisten auttamista ja ihmislähtöisyyttä. Kuntokeskuksessa työskentelyn aikana Marcus syvensikin ammattitaitoaan monipuolisilla asiakaspalvelu- ja liikunta-alan koulutuksilla ja ammateilla, mm. kuntosali- ja ravintovalmentajan pätevyyksillä sekä hierojan ammatilla.

”Kymmenen vuotta liikunta-alalla, ja nyt kohti jotakin uutta”, mietti Marcus, joka on aina tullut hyvin toimeen ihmisten lisäksi myös tekniikan ja ohjelmistojen kanssa. IT-tradenomikoulutuksen myötä Marcus kiinnostui monipuolisesta yritysmyynnistä, ja kuusi seuraavaa vuotta vierähtivätkin työvaatteiden, toimistoelektroniikan, henkilöstövuokrauksen ja somepalveluiden B2B-myynnin parissa. Taustalla kuitenkin kyti palo päästä työskentelemään IT-alalle koulutuksen, osaamisen ja aidon kiinnostuksen pariin, ja Vitec Katrinan työpaikkailmoitus osuikin Marcuksen silmiin juuri oikealla hetkellä.

Vitec Katrinan arvot osuivat yhteen omien arvojeni kanssa

”Haluan tehdä ihmiskeskeistä työtä, tykkään tutustua uusiin ihmisiin ja haluan päästä auttamaan asiakkaita. Unelmatyöni on keskustelevaa, kuuntelevaa ja ongelmia ratkaisevaa, ja Vitecin rekryilmoituksesta aistin juuri tämän – asiakkaat ovat toiminnan keskiössä ja heitä palvellaan hyvin. Koin jo Katrinan rekryilmoitusta lukiessa, että tämä paikka sopii minulle, ja oikeassa olin. Lisäksi minulla on IT-tradenomin koulutus, joten siirtyminen ohjelmistoalalle oli luontevaa”, Marcus kertoo.

Vaikka Vitec Katrinan tuote ei ollut Marcukselle etukäteen tuttu, hän tunsi entuudestaan yrityksen ja sen myyntipäällikön, Jannen. Niinpä rekryprosessi eteni varsin suoraviivaisesti: puhelu Jannelle, Jannen tarkempi selostus avoinna olevasta tehtävästä ja rohkaisu hakemaan paikkaa, hakemuksen lähetys, haastattelu ja töihin. ”Tässä sitä nyt ollaan”, toteaa Marcus ilmeisen tyytyväisenä.

”Rekryprosessin aikana lupauksista ja aikatauluista pidettiin kiinni, eli hyvin meni ja tyytyväinen olo jäi.”

Hyvä perehdytys rakentaa luottamusta, ja Vitec Katrinalla perehdytys toimi

Marcus aloitti Vitec Katrinalla huhtikuun alussa ja sai perehdytyksen sekä toimitusjohtajan että myyntipäällikön, Jannen, toimesta. Lisäksi muut työkaverit, tietyn aihealueen tai ohjelmiston osan asiantuntijat perehdyttivät Marcukselle aina omaan erityisosaamisalueeseensa kuuluvat asiat ja ominaisuudet. Tuotteita on monta, eri ominaisuuksia hirmuinen määrä ja opittavaa pitkäksi aikaa, joten kaikkea mahdollista tietoa ei uuden työntekijän niskaan kaadettu ensimmäisen parin kuukauden aikana. Marcus on saanut omaksua asioita omaan tahtiin ja sitä mukaa, kun asiakastyössä tarvittavia yksityiskohtia on eteen tullut, vaikka IT-alan ammattilaisena tuotteisiin onkin ollut tietty tuntuma jo etukäteen. Onnistuneesta perehdytyksestä Marcus onkin kiitollinen:

”Täällä oli tosi lämmin vastaanotto. Varmistettiin, että tänne on hyvä tulla ja varmistettiin, että kaikki toimii. Lasku töihin oli pehmeä, ei odotettu liikoja heti alkuun, vaan sai opiskella ja perehtyä. Pääsin hyvin hommaan kiinni ja alkuaika on ollut tosi hyvä – erilaisiakin perehdytyskokemuksia kun on matkan varrelle sattunut. Täällä on pidetty hyvin huolta ja varmistettu, että kaikki on kunnossa. Paljon auttaa myös se, että työskennellään hybridimallilla, mutta pääosin kuitenkin toimistolla. Apu on aina lähellä ja voidaan yhdessä miettiä ja pallotella asioita.”

Asiakkaan hyvinvointi on kaikkein tärkeintä

Marcus työskentelee Vitec Katrinalla Sales Specialistina huolehtien nykyisistä asiakkaista ja varmistaen, että Katrina-ohjelmisto palvelee asiakasta parhaalla mahdollisella tavalla. Toistaiseksi työtä on tehty pääasiallisesti toimistolta käsin, mutta syksyn koittaessa myös Marcus lähtee kiertämään Suomen seurakuntia ja tulee tutuksi varmasti monelle seurakunnissa työskentelevälle.

Marcuksen mukaan Katrinan ehdottomana etuna myyjän näkökulmasta on se, että ohjelmisto ja sen kehitys ovat aina asiakaslähtöisiä, eli tuote auttaa asiakasta työn hallinnassa ja käytännön työssä. Katrina sopii sekä pienemmille että suuremmille seurakunnille, sillä ohjelmistokokonaisuuden voi rakentaa juuri sen mukaiseksi, mitä tarpeita asiakkaalla on. Luonnollisesti, mitä suurempi seurakunta, sitä enemmän palikoita ja ominaisuuksia tarvitaan.

Vaikka seurakunnat asiakkaina eroavat perinteisistä B2B-myynnin yritysasiakkaista, on eroja Marcuksen mukaan ollut odotettua vähemmän, sillä rakenteet ja myynnin perusperiaatteet ovat kaikkialla samanlaisia. Tärkeintä on tukea asiakasta ja toimia siten, että myyjän asiantuntemus hyödyttää asiakasta mahdollisimman paljon. Ja tässä Vitec Katrinalla näytetään onnistuneen.

”Asiakkaille on mukava soittaa, koska sieltä tulee melkeinpä ainoastaan hyvää palautetta. Ohjelmisto tukee asiakkaan toimintaa ja on mukava olla heidän kanssaan tekemisissä, kun tietää, että tuote on tehty aidosti ja rehellisesti asiakkaan tarpeeseen. Kaikki se, mitä käyn asiakkaiden kanssa läpi ja juttelen, liittyy heidän arkeensa esimerkiksi helpottamalla toimintaa ja suoraviivaistamalla työnkulkuja.

Myös perheeltä positiivista palautetta uuden työn vaikutuksista

Marcuksen perheeseen kuuluu vaimo ja kaksi lasta. Vitec Katrinalla aloittamisen jälkeen kotoa on kerrottu aviomiehen ja isän olevan paremmalla tuulella, jaksavan paremmin ja virtaa riittävän myös perheen kanssa touhuamiseen työpäivän jälkeenkin. ”Työ on sopusointuista, kivaa ja jaksan touhuta myös perheen kanssa, joten siksikin Vitec Katrina on erittäin hyvä paikka olla töissä”, kertoo Marcus.

”Kyllä tänne kannattaa ehdottomasti tulla töihin. Työyhteisö on tosi positiivinen ja lämminhenkinen, ja hyvät työkaverit onkin minun mielestä yksi tärkeimpiä juttuja työelämässä. Töihin on mukava tulla, täällä on kannustava ja tukeva ilmapiiri ja laadukas tuote. Asiakkaat ovat mukavia ja heidän kanssaan on mukava toimia, koska he ovat niin tyytyväisiä. En osaa oikeastaan keksiä mitään negatiivista sanottavaa.

Kyllä tämä on paras työpaikka itselle tähän mennessä ja täällä on mukava olla.”

Teksti: Maarit Kokkonen