Katrinan asiakastuessa tekninen ja humanistinen ala yhdistyvät kiinnostavasti

Vitec Katrinan uuden teknisen asiakastukihenkilön, Antti Kivirannan, taustassa yhdistyvät varsin kiinnostavasti humanistiset alat, tekninen osaaminen sekä pitkäaikainen työskentely Virossa. Kuinka humanististen aineiden opiskelija päätyi opiskelemaan Tarttoon ja sittemmin teknisen alan töihin Tallinnaan? Ja mitkä seikat saivat Antin kiinnostumaan työstä Vitec Katrinalla?

Humanisti teknisellä alalla – ei se kaikkein ilmeisin kombinaatio

Legendaarinen lausahdus ”eniten kiinnostaa kaikki” voisi sopia hyvin Antti Kivirannan kuvaukseksi niin siviilissä kuin työelämässäkin. Nuorena lukiolaisena Antti pohti suuntautuako jatko-opinnoissa ihmiskieliin vai konekieliin, sillä molemmat osa-alueet tuntuivat tarjoavan runsaasti kiinnostavia haasteita ja mahdollisuuksia. Ihmisten välinen viestintä, kielet ja kulttuuriopinnot Jyväskylän yliopistossa veivät virallisten opintojen näkökulmasta lopulta pidemmän korren, mutta kiinnostus koneita, ohjelmointia ja pelaamista kohtaan säilyi koko opintojen ajan mukana matkassa.

”Viestintä ja kulttuurien kohtaaminen ovat aina olleet lähellä sydäntäni, ja Jyväskylästä siirryinkin opiskelemaan muita kulttuuriaineita uuteen ympäristöön Tarton yliopistoon. Myös ohjelmointi ja tietokoneet ovat viestinnän ohella aina olleet iso osa minua. Muistan, kun ensimmäisessä teknisen tuen työhaastattelussa kysyttiin, olenko se henkilö, jolta kaveri pyytää apua, kun tietokone lakkaa toimimasta, vai soitanko itse kaverilta apua vastaavassa tilanteessa. Tuolloin hoksasin, että itselleni oikeassa työnkuvassa voin yhdistää molemmat kiinnostuksen ja osaamisen kohteeni – viestinnän ja tekniikan.”

Kaksi asuinmaata, kaksi kulttuuria

”Opiskellessani Tartossa sekä viron kieli että virolainen kulttuuri kuuluivat päivittäiseen arkeen. Valmistumisen jälkeen muutin takaisin Suomeen pariksi vuodeksi, mutta sittemmin huomasin suomalaisen yrityksen hakevan työntekijöitä suomenkieliseen tekniseen asiakastukeen Tallinnaan. Koska osasin sekä viron että suomen kielet eikä tekniikkakaan ollut vierasta, päätin hakea tehtävää. Tällä tiellä Tallinnassa vierähtikin lopulta useampi vuosi.”

Antin mukaan virolainen kulttuuri on hyvin samanlaista kuin suomalainenkin kulttuuri, eikä maan vaihdoksesta ole kummallakaan kerralla aiheutunut suurempia kulttuurishokkeja. Myös työskentelyasenne on molemmissa maissa melko samanlainen, joskin virolainen yrityskulttuuri tuntuu asteen verran suomalaista yrityskulttuuria hierarkkisemmalta. Lisäksi Virossa myös asiantuntijatyössä näyttäisi olevan hieman vahvempi raja työn ja vapaa-ajan välillä: kun ollaan töissä, ollaan töissä, ja vapaalla ollaan vapaalla.

”Kun vertaan virolaista yrityskulttuuria Vitecin kulttuuriin, niin huomaan meidän Vitecillä olevan avoimempia ja tekevän enemmän asioita yhdessä. Käymme esimerkiksi yhdessä lounailla, jolloin jutellaan sekä työasioista että normaaleista arjen sattumuksista. Lisäksi toimistolla töitä tehdään keskustellen ja yhdessä sparraillen, ja yhteistä tekemistä löytyy myös työajan ulkopuolella.”

Rekrytointiprosessiin paneuduttiin huolella

Elokuussa 2023, neljän Tallinna-vuoden jälkeen, Antin puolison opiskelut toivat pariskunnan jälleen Jyväskylään. Samaan aikaan Vitec Katrinalla oli haussa tekninen asiakastukihenkilö, ja työpaikkailmoitus osui sattumalta myös Antin silmien eteen. Vitecin toive monivuotisesta teknisen tuen kokemuksesta, mahdollisuus syventyä teknisiin ratkaisuihin laajemminkin sekä tehtävän kehitysmahdollisuudet houkuttelivat Anttia.

”Asuimme vielä Tallinnassa, kun hain teknisen asiakastukihenkilön tehtävää Vitecillä. Prosessi sujui mutkattomasti heti alusta alkaen – kävimme ensin asioita läpi puhelimitse ja Teamsilla, minkä jälkeen tapasimme isommalla joukolla varsinaisessa haastattelussa. Jo tässä vaiheessa tuli tunne, että Vitecillä katsotaan oikeasti, kuka sopii parhaiten mukaan tiimiin. Seuraavaksi käytiin Vitecin HR:n kanssa läpi erilaisia henkilökohtaisia ominaisuuksia ja kuinka näitä tulisi huomioida työssä esimerkiksi esihenkilön toimesta. Keskustelun yhtenä aiheena oli myös työssä jaksaminen, ja päällimmäiseksi fiilikseksi jäikin, että Vitecillä työntekijöistä ja heidän hyvinvoinnistaan huolehditaan. Kun esihenkilöni Jukka sittemmin oli yhteydessä ja kysyi, olisinko kiinnostunut ottamaan paikan vastaan, oli helppo vastata: kiitos, olen erittäin kiinnostunut.”

Antin ensimmäiset viikot Vitec Katrinan palveluksessa ovat menneet joutuin ja mukavasti. Tuotekoulutus ja perehdytys ovat olleet hyvin suunniteltuja ja koska tuotteet ja järjestelmät ovat varsin monipuolisia, on niiden opetteluun käytetty aikaa. Juuri äskettäin koitti suuri päivä ja Antti pääsi aloittamaan varsinaisen tukityön asiakkaiden kanssa.

”Eilen vastasin puheluun, jossa asiakas kysyi ratkaisumallia asiaan, johon liittyvää toimintoa ei järjestelmästä vielä löytynyt. En voinut antaa puhelimessa vastausta asiakkaan ongelmaan suoralta kädeltä, mutta lupasin palata asiaan, kun olen käynyt ongelman läpi tiimin kanssa. Asiakkaan tarvetta pohdittiin porukalla ja mietittiin eri vaihtoehtoja. Löydettyämme ongelmaan ratkaisun soitin asiakkaalle, joka oli erittäin otettu siitä, että ratkaisu hänen tarpeeseensa löytyi, vaikka valmista toimintoa juuri tähän tarpeeseen ei järjestelmässä vielä ollutkaan. Vitec Katrinan tiimin palvelualttius ja palvelun syvyys ovatkin varmasti juuri tämän työn parhaat palat myös tulevaisuudessa. Lisäksi selvää on se, että missään vaiheessa ei uusi työntekijä jää yksin, vaan hänellä on tiimin tuki takanaan.”

Vitec Katrinan asiakastukityössä viestintä kohtaa teknisen osaamisen

”Seurakunnan ihmisten kanssa on ollut todella mukava työskennellä. Olen jo näiden muutamien päivien jälkeen huomannut, että asiakkaillamme on erittäin ihmislähtöinen ja lempeä asenne. Yleisesti teknisen tuen tukitilanteissa, vaikkapa puhelinkeskustelussa, voi helposti unohtua, että asioista keskustelevat ihmiset, eivätkä koneet ja tekniikat. Silloin asiakaspalvelijan on osattava peilata tilannetta, kohdata ihminen ja vaikka vähän tyynnytellä kiperästä ongelmasta hermostunutta asiakasta. Katrinan tuessa fiilis on jo lähtökohtaisesti erilainen: tuntuu, että myös asiakkaalla on jo meidät kontaktoidessaan ymmärrys siitä, että teemme työtä toinen toisemme tueksi.”

Antin persoonalle on luontevaa lähteä selvittämään ja ratkaisemaan ongelmia ihmisläheisesti, ja asiakastukityössä yhdistyvätkin oivallisesti sekä ihmisten välinen viestintä, auttaminen että tekninen osaaminen. Teknisen asiakastukihenkilön tehtäviin sisältyy tukisähköposteihin ja tukipuhelimeen vastaamista, ja tulevaisuudessa myös koulutusten vetämistä sekä suunnittelua. Asiakastuki ottaa vastaan kaikki tukipyynnöt ohjelmaan katsomatta, joten koko palveluiden kirjo tulee tutuksi ja tuotteiden ominaisuuksiin pääsee syventymään monista eri näkökulmista.

”Aiemmissa teknisissä tehtävissä työnkuva on ollut enemmänkin työasematukea, jolloin ratkaistaan tai ohjataan eteenpäin mitä tahansa asiakkaan tietokoneeseen liittyviä ongelmia. Nyt olen päässyt hyppäämään uuteen maailmaan, kun tuessa palvellaan ainoastaan yhtä, spesifisti seurakuntien tarpeisiin rakennettua järjestelmää, jonka ominaisuuksiin pääsee käsiksi syvällisesti.”

Joustava, motivoiva ja innostava työ on tärkeä osa omaa hyvinvointia

”Tykkään tämän työn rakenteesta ja joustavuudesta. Porukalla tekeminen tarkoittaa, että käydään yhdessä läpi asioita ja sovitaan yhdessä kokonaisuuksista, joten jokainen voi vaikuttaa siihen, mitä ja miten asioita tehdään. Toisaalta saan itse joustavalla työajalla ja -mallilla määritellä, miten teen omalle vastuulleni kuuluvat asiat.”

Kehitysmyönteisenä ihmisenä Antti arvostaa Vitec Katrinassa myös mahdollisuutta hyödyntää aiemmissa teknisen työn tehtävissä karttunutta osaamista ja kokemusta. Vuosien varrella kertyneen tukipalvelukokemuksen hyödyntäminen Katrinan tukipalveluiden edistämiseksi on seikka, jota Antti odottaa innolla, kunhan on päässyt paremmin sinuiksi niin työkalujen kuin itse järjestelmänkin kanssa.
”Omaan työhön vaikuttaminen on iso osa työhyvinvointia. Nyt tuntuu, että liiallista työstressiä ei ole. On tuntunut siltä, että edetään hyvässä tahdissa ja töiden jälkeen saa myös aikaa rauhoituttua eikä jää olo, että työajatukset puskevat päälle iltamyöhään saakka. Tämä näkyy tietysti myös kotona, kun illasta jää aikaa ja voimia tehdä puolisonkin kanssa yhteisiä juttuja ja perehtyä yhdessä vaikkapa esimerkiksi roller derbyn tuomaroinnin tai uuden soittimen opettelun saloihin.”